LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia duce o campanie de depopulare deliberată în Ucraina ocupată. Kremlinul trimite recruți în Armenia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia duce o campanie de depopulare deliberată în Ucraina ocupată. Kremlinul trimite recruți în Armenia

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat pe 26 aprilie că Rusia încearcă să schimbe componența etnică a Ucrainei prin desfășurarea activă a unei reinstalări pe scară largă a oamenilor, în principal din regiunile mai sărace și îndepărtate ale Rusiei, în Ucraina.

Lunetist în Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 06.43 Rusia pare să continue o campanie de depopulare deliberată în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a facilita repopularea teritoriilor ucrainene cu ruși. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat pe 26 aprilie că Rusia încearcă să schimbe componența etnică a Ucrainei prin desfășurarea activă a unei reinstalări pe scară largă a oamenilor, în principal din regiunile mai sărace și îndepărtate ale Rusiei, în Ucraina. Malyar a menționat că cele mai intense eforturi sunt în curs de desfășurare în regiunea ocupată Lugansk și a remarcat că Rusia deportează și ucraineni și îi reinstalează forțat în Rusia. ISW a raportat anterior cazuri specifice în care autoritățile ruse au supravegheat depopularea și repopularea zonelor din Ucraina ocupată, în special în regiunea Herson ocupată pe parcursul anului 2022. Surse ucrainene au remarcat în octombrie 2022 că autoritățile ruse din zonele ocupate atunci ale Oblastului Herson au deportat grupuri mari de rezidenți ucraineni în Rusia sub pretextul unor evacuări umanitare și apoi au repopulat casele cu soldați ruși. Rusia poate spera să importe ruși pentru a umple zonele depopulate ale Ucrainei pentru a integra în continuare zonele ocupate în Rusia din punct de vedere social, administrativ, politic și economic, complicând astfel condițiile pentru reintegrarea acestor teritorii în Ucraina. ISW a evaluat anterior că astfel de campanii de depopulare și repopulare pot reprezenta un efort deliberat de curățare etnică și o încălcare aparentă a Convenției de la Geneva privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 06.12 Concurența între companiile militare private ruse (PMC) este probabil în creștere în Bakhmut. Un apel video adresat președintelui rus Vladimir Putin de către personalul PMC „Potok” (se pare că unul dintre cele trei detașamente de voluntari de la compania de energie de stat rusă Gazprom) susține că oficialii Gazprom le-au spus membrilor „Potok” că vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării (MoD), dar apoi au forțat personalul să semneze contracte cu PMC „Redut”. Un soldat Potok a susținut că Gazprom a creat alte două unități – „Fakel” și „Plamya”, care erau atașate Ministerului Rusiei. Un blogger rus a susținut că „Potok” nu este un PMC, ci o unitate BARS (Din Rezerva de Luptă a Federației Ruse) totuși. Personalul „Potok” a raportat, de asemenea, un tratament agresiv din partea luptătorilor Wagner, care au amenințat că vor împușca personalul „Potok” dacă se retrage din linia de contact. Un luptător Wagner a susținut într-un interviu publicat pe 26 aprilie că luptătorii „Potok” au abandonat flancurile Wagner noaptea. Un blogger rus a susținut că luptătorii „Potok” și-au abandonat pozițiile din Bakhmut din cauza lipsei de muniție. ISW a evaluat anterior că finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin consideră probabil proliferarea PMC-urilor în jurul Bakhmutului ca o competiție și se pare că prevalența crescută a altor PMC-uri în jurul lui Bakhmut poate cauza fricțiuni substanțiale.

UPDATE 05.46 Kremlinul continuă măsurile de legiferare a condițiilor pentru represiunea internă. Consiliul Federației Ruse a aprobat trei proiecte de lege pe 26 aprilie care ar permite privarea de cetățenie rusă pentru discreditarea Forțelor Armate Ruse și pentru acțiuni care amenință securitatea națională, permițând condamnarea pe viață pentru înaltă trădare și pedepse de cinci ani pentru cei care promovează deciziile organizațiilor internaționale la care Rusia nu participă. ISW a evaluat anterior că Kremlinul a susținut legile care întăresc pedepsele pentru încălcarea infracțiunilor în unitățile administrate de anumite organisme federale, deturnarea bunurilor militare ruse și discreditarea întregului personal rus care luptă în Ucraina pentru a extinde pretextele pentru arestarea cetățenilor ruși și înlăturarea oficialilor care au căzut în disgrație , precum și pentru urmărirea penală a oricărei persoane considerate a fi împotriva războiului președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina. Pedepsele aspre prevăzute de aceste legi au ca scop probabil să promoveze autocenzura pe scară largă în rândul populației ruse. ISW a evaluat, de asemenea, că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pare să efectueze o revizuire la scară largă a organelor de securitate internă, iar autoritățile ruse pot folosi aceste noi legi pentru a sprijini aceste eforturi.

UPDATE 05.30 Comentariile făcute de oficiali ruși și voci proeminente în spațiul informațional rusesc continuă să evidențieze o anxietate omniprezentă față de potențialele acțiuni contraofensive ucrainene. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a remarcat pe 26 aprilie că, de îndată ce condițiile meteorologice se vor îmbunătăți în Bakhmut, Ucraina va lansa o contraofensivă, care poate coincide cu sărbătoarea Rusiei din 9 mai, Ziua Victoriei (comemorarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în 1945). Un proeminent blogger rus a insinuat că Ucraina ar putea planifica acțiuni contraofensive pentru a ruina sărbătorile de 9 mai în Rusia. Invocările zilei de 9 mai sugerează că spațiul informațional rusesc continuă să acorde importanță simbolică datelor asociate cu Marele Război Patriotic al Rusiei, care continuă să modeleze discursul asupra perspectivelor războiului.

UPDATE 05.11 Președintele chinez Xi Jinping a declarat că respectul reciproc pentru suveranitate și integritatea teritorială sunt fundamentale pentru relațiile ucrainene-chineze într-o conversație cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Declarația lui Xi a clarificat poziția Chinei cu privire la independența Ucrainei, respingând declarațiile ambasadorului chinez în Franța Lu Shaye din 22 aprilie conform cărora statelor post-sovietice le lipsește o bază pentru suveranitate. Atât interpretările guvernului ucrainean, cât și ale guvernului chinez ale apelului au menționat un posibil rol pe care China îl poate juca în negocierea problemelor nucleare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, și-a exprimat acordul larg cu planul de pace al Chinei și a învinuit Ucraina că l-a respins. Răspunsul cald rusesc la apelul lui Zelensky și Xi este probabil o dovadă suplimentară a nemulțumirii Rusiei față de refuzul Chinei de a stabili un parteneriat bilateral fără limite. Nu este clar însă că acțiunile chineze se potrivesc cu retorica chineză, conform declarațiilor guvernului SUA și rapoartelor jurnalismului de investigație.

UPDATE 04.53 Kremlinul încearcă probabil să liniștească Armenia că este un partener de încredere, în ciuda faptului că războiul din Ucraina limitează capacitatea Rusiei de a juca un rol mai important în medierea conflictului din Nagorno-Karabah. Președintele rus Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan pe 26 aprilie, în care au discutat despre evoluția situației din jurul Nagorno-Karabah. Kremlinul a cerut respectarea strictă a acordurilor încheiate de liderii ruși, armeni și azeri, având în vedere tensiunile tot mai mari din coridorul Lachin. Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat pe 26 aprilie că adjunctul comandantului șef al Forțelor Terestre, generalul colonel Alexander Lentsov este noul comandant al contingentului rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah și va supraveghea operațiunile la cele 30 de posturi de observare de unde Forțele ruse operează în zonă. Rusia a anunțat probabil numirea acestui general pentru a semnala Armeniei angajamentul său în zonă.

UPDATE 04.28 Kremlinul poate încerca să folosească recruți pentru operațiuni de menținere a păcii în Nagorno-Karabah și pentru a păstra relațiile cu Armenia și alte state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). ISW a evaluat anterior că redistribuirea de către Rusia a elementelor forței sale de menținere a păcii din Nagorno-Karabah în Ucraina erodează probabil influența Rusiei asupra Armeniei. Pashinyan a acuzat forțele ruse de menținere a păcii că nu și-au îndeplinit obligațiile în decembrie 2022 și a declarat, pe 16 martie 2023, că Armenia ar trebui să facă apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) dacă Rusia nu poate menține acordul de încetare a focului din 9 noiembrie 2020. Eforturile Kremlinului probabil nu reușesc să convingă Armenia că își va respecta obligațiile în temeiul acordului de încetare a focului, iar potențiala incapacitate a Rusiei de a face acest lucru ar putea degrada grav poziția Rusiei față de alte state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). Duma de Stat a Rusiei a aprobat pe 4 aprilie primul proiect de lege care ar permite întregului personal rus, inclusiv recruți, să participe la operațiunile rusești de menținere a păcii, probabil într-un efort de a trimite recruți pentru a susține operațiunile de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Kyrylo Budanov a declarat pe 24 aprilie că Kremlinul a luat decizia de a înlocui contingentul rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah cu un contingent de recrutați, deși ISW nu a observat confirmarea vizuală a înlocuirii militarilor ruși care servesc în Nagorno. -Karabah.

UPDATE 03.57 Surse ucrainene au raportat că forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 26 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe Estice ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul acestui sector al frontului „de ceva timp”, dar că forțele ruse continuă să efectueze trageri indirecte puternice în acest sector al frontului. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna), Nevske (19 km nord-vest de Kreminna), Torske (16 km vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene din pozițiile de la periferia de est a Spirne (24 km sud de Kreminna) pe 25 aprilie.

image

UPDATE 03.42 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat activitatea de recunoaștere la nord-est de Kupyansk și la nord-vest de Svatove. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au suprimat patru grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Masiutivka (12 km nord-est de Kupyansk) și Krokhmalne (21 km nord-vest de Svatove) în regiunea Harkov și Novoselivske, regiunea Lugansk (15 km nord-vest de Svatove). Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Vest rus, Yaroslav Yakimkin, a susținut că forțele ruse au distrus două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Novoselivske și Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk).

UPDATE 03.21 Forțele ruse au continuat să avanseze în Bakhmut începând cu 26 aprilie. Imaginile geolocalizate postate pe 26 aprilie arată că trupele ruse au înaintat spre strada Persha Lisova din vestul Bakhmut (la câteva blocuri de drumul Yuvileina 00506 care duce la Khromove). Bloggeri ruși au mai susținut că luptătorii Wagner au ajuns la intersecția străzilor Ceaikovski și Yuvileina, ceea ce le-ar permite ipotetic să avanseze pe strada Yuvileina spre Khromove și să întrerupă liniile logistice ucrainene rămase în Bakhmut. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a negat totuși aceste afirmații și a minimizat semnificația capturarii respectivei intersecții de către Wagner, declarând că forțele ucrainene continuă să folosească oricum drumurile aflate sub controlul focului lui Wagner. Bloggeri ruși au susținut că grupul Wagner continuă să lupte în nord, vest și sudul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că Wagner controlează până la 85% din oraș, ceea ce este în concordanță cu evaluarea ISW, inclusiv a teritoriului acoperit de revendicările rusești. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse și ucrainene s-au angajat în 17 ciocniri de luptă în direcția Bakhmut în ultima zi. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au condus acțiuni ofensive fără succes la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest) și Bohdanivka (6 km nord-vest); la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest) și Khromove (3 km vest); și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka (7 km sud-vest).

image

UPDATE 03.05 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donețk pe 26 aprilie și au făcut un avans marginal la nord de Avdiivka. Imaginile geolocalizate postate pe 26 aprilie arată că forțele ruse au înregistrat câștiguri limitate la vest de autostrada N20 Donețk City-Kramatorsk-Slovyansk, la aproximativ 10 km nord de Avdiivka. Un blogger rus a susținut pe 26 aprilie că forțele ruse au avansat cu succes spre vest de Novobakhmutivka și au împins forțele ucrainene departe de autostrada N20, ceea ce pare în concordanță cu filmările disponibile care confirmă aceste poziții. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes către Avdiivka însăși; la vest de Avdiivka lângă Sieverne (5 km vest de Avdiivka); la periferia nord-vestică a orașului Donețk, lângă Pervomaiske; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat să lupte de-a lungul periferiei orașului Donețk și au avansat spre Sieverne.

image

UPDATE 02.50 Surse ruse au susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul Oblastului Donețk pe 26 aprilie. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 155 Infanterie Navală este angajată în lupte cu arme de calibru mic la periferia orașului Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk). Bloggeri ruși au raportat că forțele ruse au sporit utilizarea bombelor FAB-500 pentru a viza punctele întărite ucrainene din zonele urbane din Bakhmut, iar mai multe surse ruse au postat imagini cu atacurile aeriene rusești asupra Vuhledar. Statul Major ucrainean a raportat că nu au existat atacuri la sol confirmate în această zonă pe 26 aprilie.

image

UPDATE 02.32 Bloggerii ruși continuă să se certe între ei despre activitatea ucraineană de-a lungul râului Nipro în regiunea Herson începând cu 26 aprilie. Un proeminent blogger rus a susținut pe 25 aprilie că activitatea de recunoaștere și trecere a râului este intensă pe insula Velykiy Potemkin (6 km sud de orașul Herson), la sud de Kindyika (8 km est de orașul Kherson) și la vest de Veletenske (18 km sud-vest de orașul Herson). Bloggerul rus a susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene pe insula Velykiy Potemkin, precum și în zonele de coastă de lângă Kindyika pe 25 aprilie. Un alt blogger rus a amplificat imagini geolocalizate pe 25 aprilie ale detașamentului de voluntari „Herson” pe o secțiune a autostrăzii E58 la sud de Podul Antonivsky la o dată nespecificată și a susținut că rapoartele despre forțele ucrainene care stabilesc poziții la est (stânga) banca sunt false. Acest blogger a raportat anterior informații false demonstrabile și este posibil să fi postat în mod intenționat imagini vechi ale zonei pentru a respinge rapoartele despre forțele ucrainene care dețin poziții pe malul de est (stânga). ISW nu a observat nicio dovadă vizuală suplimentară nouă care să valideze sau să confirme afirmațiile Rusiei cu privire la pozițiile sau activitatea ucraineană pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson. ISW a extins pretențiile rusești spre nord, mai aproape de zona rurală la sud de Antonivka (9 km vest de orașul Herson), pe malul de est (stânga) al râului Dnipro, pe baza afirmațiilor proeminentului blogger. ISW nu a observat dovezi vizuale ale forțelor ucrainene care operează la sud de Podul Antonivsky din 22 aprilie.

image

UPDATE 02.10 Forțele ucrainene continuă să vizeze logistica rusă de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat pe 26 aprilie că forțele ucrainene desfășoară deja activități de contraofensivă în liniște în regiunea Herson, țintind depozitele de muniție rusești, precum și zonele de concentrare a echipamentelor și a forței de luptă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 25 aprilie că forțele ucrainene au lovit zonele de forță de luptă și de concentrare ruse, precum și un post de observare.

UPDATE 01.47 Oficialii ruși continuă eforturile de a securiza liniile de comunicații terestre din spate (GLOC) în Crimeea ocupată. Șeful Agenției Federale de Drumuri din Rusia, Nikita Hrapov, a susținut pe 26 aprilie că, constructorii ruși au încheiat cele mai dificile etape ale refacerii tronsonului de cale ferată a podului peste Strâmtoarea Kerci și că traficul feroviar peste pod se va relua înainte de termen, la o dată nespecificată, în luna mai. Un reprezentant al Ministerului rus al Transporturilor a declarat pe 26 aprilie că oficialii ruși plănuiesc ca mai mult de 80 de puncte de inspecție să funcționeze la intrările de la podul peste strâmtoarea Kerci până pe 28 aprilie. Oficialii ruși își intensifică probabil eforturile pentru a asigura și îmbunătăți GLOC-ul din strâmtoarea Kerci în Crimeea, în pregătirea pentru potențialele contraofensive ucrainene.

UPDATE 01.33 Imaginile din satelit indică faptul că forțele ruse au transferat vehicule blindate și sisteme de artilerie din Crimeea ocupată într-o zonă nespecificată începând cu 25 aprilie. Imaginile satelitare geolocalizate arată un depozit militar lângă Turhenieve (21 km nord-est de Djankoi) cu vehicule de luptă blindate, tancuri și sisteme de artilerie. pe 11 februarie vizibil gol pe 25 aprilie. Este posibil ca forțele ruse să fi transferat echipamentul militar pentru a sprijini operațiunile ofensive rusești aflate în desfășurare în regiunea Donețk sau în alte sectoare ale frontului, în pregătirea pentru potențialele contraofensive ucrainene.

UPDATE 01.07 Autoritățile ruse au început să trimită somații militare de înregistrare care includ amenințări cu „măsuri restrictive”. Mai multe instituții de știri ale opoziției ruse au raportat pe 26 aprilie că șeful proiectului anti-război rus „Walk in the Forest”, Grigory Sverdlin, a declarat că autoritățile ruse din Sankt Petersburg au început să emită somații militare de înregistrare care avertizează că neînregistrarea va duce la „măsuri restrictive. .” TASS a raportat că serviciul de presă al Districtului Militar de Vest a confirmat că somațiile de înregistrare militare includ avertismente cu privire la măsuri restrictive.

UPDATE 00.42 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație continuă să discute măsuri pentru îmbunătățirea infrastructurii în teritoriile ocupate. Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat că reprezentanţii LNR s-au întâlnit cu ministrul rus al Energiei, Serghei Mochalnikov, pe 25 aprilie, pentru a discuta despre dezvoltarea industriei cărbunelui în regiunea ocupată Luhansk. Pasechnik a susținut că minele de cărbune din regiunea ocupată Luhansk și-au păstrat potențialul pe tot parcursul războiului și că investitorii sunt pregătiți să investească în minele care au fost închise din 2013 pentru a le aduce la nivelurile necesare de productivitate. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat pe 26 aprilie că viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin s-a întâlnit cu oficiali DNR.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ruse au susținut pe 26 aprilie că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a împiedicat o tentativă de atac în Crimeea. Bloggeri ruși au susținut că FSB a arestat un cetățean rus care plănuia să detoneze două dispozitive explozive improvizate (IED) într-un spital naval rus din Simferopol, Crimeea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene